VAKTLAR

Denna loggblogg handlar även om självhushållning i det något större perspektivet än bara grödor och odling. Nu har jag tänkt att berätta lite om när vi bestämde oss för att bli med vaktlar.

vaktler

COTURNIX JAPONICAJapansk Vaktel

Är den vanliga typen av vaktel för oss hobby fantaster som önskar ägg och vaktelkött. Japansk vaktel delas in i olika grupper efter storlek/ vikt. Därför kan Coturnix japonica, både kallas för japansk vaktel, fläsk vaktel,jumbo vaktel, fransk vaktel, euro vaktel.. Allt i en enda röra. Huvudsaken är att fågeln är den samma i botten, men namnet kan vara olika, dom olika grupperna kan vara bra till olika ändamål. Fläsk vaktel är den största eller tyngsta, det är denna typen man håller för kött t.ex.

Oavsett: Vi startade så smått med 6 vaktlar, 5 hönor och en tupp. En dag bestämde vi oss för att ta steget från att vara odlare till djurodlare. Detta va ett närvpirrande beslut som jag gått och grubblat på i många år. Så efter all tid med undran och grubbel, blev det snabbt telefonerat till en vakteluppfödare och 6 vaktlar var beställda till dagen efter. 24 timmar senare stod dom på vår trapp i en rosa transportbur för katter. Under dessa 24 timmars väntan lästes all vaktel informationslektyr igenom som internet hade att erbjuda. Jag förstod ju snabbt att detta vaktelköpet var ett förhastat beslut som helt enkelt icke var genomförbart! Att vara vaktelägare skulle kräva lång erfarenhet och inte minst 2-5 kurser i vaktelryktning, hållbar ekologisk vaktelskötsel, länsstyrelseansöknads kurs och ett fullständigt beslut från kommunfullmäktige undertecknat i blod och fulländat med en vänligt och bestämd handskakning som försäkran på att ingen inom 1mils omkrets skulle kunna sätta sig emot mitt vaktelköp.

(Internet är en djungel, tro inte på allt du läser. Så svårt som internett ska ha det till är det ej)

Ja. Så krångligt gjorde vi det alltså inte, men vi tog bilen till närmaste XL- bygg som i gamla dagar hette Lantmännen och köpte material för att snickra vaktelbur i all hast. Eftersom att jag är den smått snikne odlaren, blev det självfallet att burens byggmaterial ej fick överstiga ca 600 riksdaler och att med vaktelköpet inkluderat, så skulle detta projekt kosta i underkant av 1000 riksdaler.

1-buren

Så blev den första buren bestående av läkt av dålig kvalitet, senare blev den målad med en gammal skvätt falu rödfärg som redan fanns hemma på backen. 2 rullar kycklingnät gick åt, ett beslag till att stänga spektaklet med och en mix av allt för korta spikar och stift.

( Foder, snäckskal, sand, mattråg och vattenskål blev också inhandlat och därmed spräcktes min 1000.- budget. Med bekräftelse om att detta skulle vara i 3-6 månader och väl så länge, av en trevlig kassörska på Lantmännen, så var jag ändå nöjd med mitt inköp) PS. 25 kg foder räcker verkligen länge till 6 vaktlar!

Tillbaka till vakteldagen! Buren var klar och inredd, mat och vatten på plats. När vi väl kommit så långt att vaktlarna var installerade i sin nya boning var lyckan total. Ännu inga problem. Faktisk så upplevde vi väl egentligen aldrig några av de problem som internet förutspådde, förutom att vi fort fick erfara att dessa små fåglar är mycket själmordsbenägna rackare. Av oerfarenhet öppnades burar i tid och otid, vaktlar skulle tämjas och det ena och det andra. Flax, flax flög det vaktlar ut i naturen gömde sig under gräs och grenar och blev senare mat till räv och duvhök.

Oavsett, buren var för liten och vinglig och att ha dörren i toppen gjorde att dom flög i väg. 1 vecka senare fick vi bygga en rejäl gårde (voljär) med 2 meter ståhöjd och bra med golvutrymme till gömställen och skrymslen. På vintern bor vaktlarna i växthuset och trivs bra där i ly för snö, blåst, blask och fukt.

Vi förstod också snabbt att vi skulle behöva bli storbönder för att få upp produktionen och kalkylerade med minst 1/3 svinn pga självmordsbenägenheten i vaktelns natur. Vi behövde minst 150 vaktlar för att täcka ägg och köttbehovet för 2 personer! Storhetsvansinnet gick snabbt över till: – Jo, men det duger med 10 st. alltså!

Eftersom första vaktelgruppen fort gick från 4 till 6, köpte vi in en ny grupp med 3 hönor och 5 kycklingar. Självmordsbenägenheten igen: blodbad, vaktlar tycker inte om nya vaktlar, som vi lärde då att vi fick gå försiktigt tillväga för att samsa dessa 7 vaktlar. Med kycklingarna gick det lättare, så vi bestämde oss för att ha storkläck med vaktel! In med äggen i kuvösen, 18 något dagar senare skulle det här bli 35 nya vaktlar till storproduktionen! Men vaktlar är känsliga rackare osv. 35 blev fort 20 som tillslut blev 3. Nu har vi 8 st. 2 år senare. Under tidens lopp har vi har slaktat 2 st. Vilket blev en hel halv måltid.

vaktelegg

MEN ÄGG! det sprutar ut i tid och otid. Vi är helt klart självförsörjande på vaktelägg till den grad att vi kan ge bort en mängd till familj och grannar. Jag tycker i övrigt att vaktelägg är bättre än hönsägg att använda i  maträtter som pannkaka, sockerkaka, omelett osv. Dock går det 3-5 vaktelägg per 1 hönsägg.


NOTIS: Det är inte så mycket jobb att hålla vaktlar som jag skrockat om i denna text, dom är jätte lätta, tar lite plats och äter moderata mängder, besvär vägs upp mot obegränsade mängder ägg. Men vaktlar är ej lika sympatiska väsen som höns. Dom är som vilda djur, och ta därför hänsyn till att vaktlar vill leva som vilda djur, dom rymmer när dom ser chansen och blir skrämda av människor och andra husdjur. Eftersom dom inte ruvar själva ( helst inte hos oss i alla ful fall) så se till att köpa det antal vaktlar du tänkt hålla på en och samma gång. Att vänja grupper till varandra kan lätt bli till folkmord i vaktelflocken. Nu efter 2 år är jag nöjd med min lilla grupp, men jag ska ge kläckaren ett försök till, då det var riktigt smarrigt med vaktel kött och det kan jag tänka mig mer av. Jag har blivit kompis med mina vaktlar tillslut, dom är trevliga att titta på och ger bra med ägg, men hönsen står klart över vaktlarna som nr 1 i fågelhierarkiet här på gården.

Annonser

1 kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s