HYDROPONI FRÅN IKEA

16833329_10158197234005487_285226806_o-copy

Nu har min odling blivit modern. Bredvid mig på kontoret (odlingsrummet) står nu ett sprillans nytt hydroponiskt hemmasystem från IKEA.

VÄXER heter denna anordningen. Det var nämligen så att någon fyllde jämnt tal och då förbarmade sig någons gamla mormor över denne någon (altså jag) och överraskade med ett komplett VÄXER system. Tack så mycket snälla mormor!

Det fungerar på detta viset: man sår frö i små glasfiberpluggar som står dränkta i vatten, pluggarna får bo i en plastbula medan fröna gror. FORT går det! På 1 dag hadde fröna börjat gro och precis en vecka senare var det dags att plantera om. (Detta var sallad, så det var kanske inte så konstigt att det gick fort i och för sig)

Sedan sätter man pluggen i en kruka med pimpsten, hela åbäket sänks ner i en anordning som fylls med 4 liter vatten och en kork med IKEAs gödselblask. Allt i hop sätts inn i en hylla som har ledljus i blå och röda våglängder och där får dom växa tills det är dags att käka upp odlingen.

Nu växer det sallad som bara det! Basilika 2 sorter och koriander står på tur att planteras om till pimpstenen om någon dag. Det är alltså på detta viset att grödorna aldrig får sticka fötterna i jord, dom bor i sin pimpsten och tillslut växer rötterna ner i vattnet och får all näringen dom behöver genom IKEAs gödselblask och ljuset får dom från ledlamporna. När växterna inte står i jord bildas (ta i trä) inga bakterier och växterna kan därför leva direkt i vattnet.

Nu har man verkligen klivit in i det 21århundradet!


Dommen: Jag är jätte nöjd! Det är så fasans lätt och enkelt att hålla på med, fort går det, vattning behöver man inte tänka på. Det hela känns en smula sterilt, men det är ju bara bra att ha ett projekt som inte stökar ner och behöver otaliga timmars uppmärksamhet.

Nackdelen är självklart att man måste köpa allt tillbehöret så som pluggar, pimpsten och näring från IKEA. Men jag ska nog klara att hitta på något som gör att jag kan lura mig undan IKEAS monopol när jag fått tänkt mig lite om dock.

Ja måste faktisk ge en dagens ros till IKEA för denna pryl. Det gör det enkelt för en var man att odla grönt året runt hemma. Man behöver ej ha gröna fingrar för att lyckas verkar det som, busenkelt! Systemet finns i alla storlekar från en liten grej att ha på bordet, till stora versionen med 3 hyllor.

Hur den sterila IKEA salladen faktisk smakar får vi dock se när tiden är inne för skörd.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s