TOMATBONANZA!

Jag hade sparat lite frön från skörden i fjol, men jag är en slarvmaja som inte skriver på vad som är vad. Alla mina auberginer blev därför tomater. Dessa hade jag sått i januari. Jag brukar inte så tomaterna så hiskligt tidigt, för dom drar iväg så snabbt och jag har så himlans tur med mina tomater, så det blir nästan alltid bra skörd oavsett vad jag gör eller hur länge jag väntar. (ta i trä, ta i trä, salt över axeln)

indigo tomat.jpg

I år har jag handlat frön av sorten Indigo rose. Den här tomaten ska enligt förhandlarens bilder på nät och fröpåse bli djupt lila / svarta. Och det kan jag konstatera att det faktiskt stämmer! Min kära mor odlade denna typen för något år sedan och dom blir faktiskt DJUPT svarta!!! Nu kommer jag inte ihåg om dom va så särskilt goda, men det är SVARTA tomater! Hur kul som helst. Färgen är faktiskt något djupare svart än vad jag har tecknat på bilden här över.

Efter ett litet tips från min kära moder så har jag bestämt mig för att så dessa i starten av Mars, för hon tyckte dom tog väldans god tid på sig att ge frukt.

tomat

Ärligt talat så kan man undra varför jag varje år fyller växthuset med tomater, för jag är ingen entusiastisk tomatmumsare, men tomater ÄR roliga att odla! Dom växer fort och ger fina frukter, det är ju bara roligt! Så fast än jag bestämt mig för att inte köpa 900 sorters tomatfrö i år så måste jag nog inhandla ett par till i alla fula fall.

Nu grubblar jag över bifftomaten Purple calabash. Kulturarvssort från 1600-talet. Stora, plattrunda, fårade frukter på 100-180 gram, snabbväxande”. Så säger texten om denna. Tjo.. ja, den får nog slinka ner i kassakorgen.

Tigerella: ”Dekorativ sort med välsmakande, randiga frukter i gult och rött. Tidig och rikgivande.” Ja skitsamma! Den är randig! Randig = rolig, så den dimper ner i korgen den också.

Så måste jag odla liten gul pärontomat x. Detta är en sort som jag har odlat i massa år och sparat fröna från, dessa är inte så fasligt goda, små är dom också, men dom ger bra med frukt och nu är det liksom en tradition att ha dessa pärontomaterna. Så är dom ju gratis också.

Så har jag ju det pågående projektet ICAs tråkigaste tomat på gång, så det blir i alla fall 6 olika sorters tomater i år med.


PS. av auberginerna blev det alltså ca 10 tomatplantor, jag har ingen aning om vad det är för sort, men jag räknar dom till en av de 6 sorterna som ska stå i växthuset i sommar. Jag lät dom flesta plantorna torka ut och dö (glömda och gömda) för jag ville inte ha tomatplantor i januari, men 3st. har fått leva vidare till idag.

Annonser

1 kommentar

  1. Det är underbart med tomater, man kan alltid hitta nya sorter, nya färger, former och smaker… Jag ger mig på att odla över 30 sorter i år. Får se om jag lyckas och får plats!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s