ATT SNÅLA.

Att leva snålt, snåla, vara snål. Det är ju en väsentlig del av självförsörjningen vill jag påstå. Jag började grubblade lite över hur det står till med mitt snålande och kom fram till att jag befinner mig i ett pikant triangeldrama när det gäller just detta. På ena sidan sitter en liten djävul som heter Slösa, i mitten befinner jag mig själv och på andra sidan fröken Spara. Spara och Slösa turas i och för sig om att ta rollen som djävul i detta triangeldramat med jämna mellanrum.

vedspis

Spara ser gärna att jag sparar på tid, pengar och energi så att alla tillgångar blir förnuftigt investerade i en rädsla över att det kan komma hårdare tider, medan Slösa tycker att man ändå bara lever här och nu, så därför borde man allt unna sig att sprätta pengar på sånt som faller en in av impulsiva köp och slösaktiga tilltag. Som oftast lever vi 3 i ro och harmoni, men Spara och Slösa har en tendens att tjafsa över värdsliga småsaker, som brukar gå ut över mig. Saker som: ska jag använda 29.- på att hyra en film idag eller köpa fler tomatfrön? och – Sparar man pengar om man låter utelampan va släckt om natten?

Mitt snålande utspelar sig som resten av tillvaron här på torpet i takt med årstiderna. Nu som vintertiden snart lämnar oss kan jag börja ana att Slösa är den rådande makten här hemma. Snåla har tagit en liten timeout och fokuserar på pappersarbete och planerar för en redovisning över hur vi ska gå tillämpa oss snålandet i nästa kvartal. Det är ju kul att använda pengar på våren, frö ska köpas och nya projekt ska igång inför sommaren.

Under vintern har snålandet i första hand gått ut på att spara på strömmen. Lyckligt lottad som man är med att bo lågt under taket och med 2 vedeldade värmekällor, så är veduppvärmning tilltag nr 1 i snålandet. Olyckligt nog har vi utöver 1 kamin och en vedspis bara strömelement att värma oss på under den kalla årstiden.


Den smått snikne odlarens spar & snål rutiner vinterstid: 

Värme: Uppehålla sig i ett rum åt gången för att slippa elda i flera rum samtidigt, köket blir det för det mesta.Vedspisen är hushållets hjärta och när man ändå sitter där och matar på elden så är det bara att utnyttja situationen. All mat blir vintertid lagad på vedspisen, diskvattnet blir värmt på spisen och vattenkokaren blir utbytt mot kaffepanna. Hur man kan utnyttja vedspisen har blivit en sport här och jag provar ständigt att klura ut nya bruksområden. Under vintern har vedspisens användningsområden utökats till: brödrost, vattenkokare, varmvattenberedare, värmekälla, torktumlare, fotvärmare, micro och hårtork. 

Kylen bor i vårt skafferi vilket håller ca 3 grader +/- när det är riktig vinter ute och då stänger jag av kylskåpet. ( vilket säkerligen inte alls är energisparande i längden)

Dusch: vintertid är det kallt i badrummet och överallt, man har inte så lust att ta av sig kläderna och sprattla runt naken, så det blir automatiskt mindre duschande och varmvattnet sparas.

Mat: Jag provar att äta upp matförådet som jag sparat upp under odlingssäsongen och kan därmed spara riksdaler när jag handlar på ICA.

Sommartid:

Värme ordnar sig själv, med timrat hus reglerar temperaturen sig bra av sig bra av sig själv, huset håller på värmen när det är kyligt ute och det är håller sig svalare inne när det är varmare ute. Alla elektriska element stängs av permanent nån gång i April / Maj  ( vilket är beroende av om det är en varm eller kall vår vill säga) Elvärmen hålls permanent avstängd fram till 1. Oktober. Detta datumet är heligt, ibland kan det bli kallt i september, men då är det bara att bita samman och vänta på att det ska bli Oktober.

På sommaren börjar det bli dags att använda elektriska spisen, men eftersom att det är sommartid har man ju ändå inte tid och lust att laga mat, så det blir mycket kallrätter, grill och sånt man kan gnaga på från trädgården.

Varmvatten: Duschen blir permanent utbytt mot att bada i sjön (som tur är har vi 50 meter till brygga och egen badplats) även tvätten följer med ner i sjön nån gång ibland.


Om detta energisnåleriet verkligen spar på slantarna är väl ovisst, men tron kan försätta berg och det känns bra om inte annat.

När jag nu började tänka över vad jag provar att snåla med så dök det upp lite fixa idéer på min lista också, bland annat:

Flaskor, burkar, toarullar m.m sparas för att återanvändas som krukor under odlingssäsongen och mattråg till djuren.

Strumpor och underkläder inhandlas 1 gång om året på den lokala höstmarknaden där man kan få 14 par strumpor för 100.- och div andra rövarköp. Strumporna som inte är av den bästa kvaliteten går fort sönder och innan våren kommer vinkar hälar och tår fram genom hålen. Som tur är använder jag inte strumpor på sommaren och kan därför gå från Maj -September utan att behöva använda ett öre på strumpor!

Mindre möbler byggs själv: skoställ, hyllor, krokar, bord och bänkar som vi satt upp under vår ”renovering” av torpet har blitt till under ”man tager vad man haver” principen. Spillvirke, gamla lådor, en säng, gamla hästskospikar och en gammal veranda har blitt till både det ena och det andra i vår inredning.

Spikar, skruvar och dylikt återanvänds i all evighet.

Gäster och specifikt männen på besök (i detta fallet) anvisas ut till häcken för att lätta på trycket och undanbedes att utnyttja härskapets föga varmvattenreserver. ( I klara ord: dom kan duscha när dom är hemma hos sig själva och pissa på staketet istället för att spola i toaletten.


Min nyaste fixa idé är frukosten (och det är här det börjar spåra ur på riktigt):

Frukost är tråkigt, jag är aldrig hungrig på morgonen, men måste ju äta för att inte blir folkilsken och hysterisk före klockan slagit lunch. Här går det som oftast i smörgås med pålägg, men jag är lite allergisk mot bröd därför att jag tycker det ä så attans trist och tråkig. ( ifall den inte utgör grunden i en smörgåstårta, men då är det ju just en tårta och tårtor är aldrig trista.)

Jag är inte någon entusiastisk brödbakare heller, så det blir att köpa bröd om vi ska ha det, till råga på allt har jag väldigt svårt att använda pengar på just frukostmat.

frukost.jpg

Så nu har jag hittat på att ägg och restmat är den nya smörgåsen. Eftersom att vi har höns som ger ägg så finns det alltid hemma och rester från gårdagens rätter finns som oftast alltid kvar. Så nya frukosten är därför 3 vispade ägg i bunke med restmat, 15 min i ugn och man har en enkel omelett. Eller som jag kallar det: 3 ägg med rester

Det kan bli lite roliga kombinationer, som oftast funkar dom riktigt bra, ibland blir det mindre vällyckat dock. Mina 3 ägg den senaste veckan har blandats med div: tacosrester, fikonsylt och citronolja, pasta, tomat, thaigryta med kokosmjölk, sardiner i tomatsås och lasagne. Fast då inte allt på en gång såklart. Fikonsylt och citronolja va en vällyckad kombination. Ägg och thaigryta inte lika vällyckat tyvärr.

Det är ju i principen bara en omelett och inget märkvärdigt med detta, men jag har bestämt mig för att jag har hittat den perfekta snålfrukosten. Eftersom att restmaten alltid ingår i hönsens utfodring så blir det en slags frukost/middag/restmat-symbios där resterna går i ett kretslopp som tillslut änder i en frukost. Genialt! Man kan sätta upp det i ett räknestycke också: ägg + restmat = frukostbröd = sparade stålar

frukost cykel

Ja som ni ser så blir Spara och Slösas inflytande över mitt förnuft ibland en smula överdriven, det går till den grad att jag tror att jag får någon slags religiös / smått autistisk hittepå syndrom som går över styr ibland. Paradoxalt kan denna sjukdom kureras med shopping som så mycket annat. MEN i slutändan så Tror jag i alla fall att det är pengar sparade 😉

Tack och hej för denna gången!

Annonser

5 Comments

 1. Aaaaa, så inspirerande! Och underbart att se att det finns andra där ute med samma fight inom sig. Min man tycker jag är galen, och shoppar på, och då överkompenserar jag genom att spara mera, och där blir det problematisk: när vi ska ut en kväll så har han fina kläder, men hans fru har i bästa fall odlingsoverall och i värsta hans avlagda kläder. Jag kom på en bra lösning: vi ska flytta till landet. Då tittar ingen konstigt om jag dycker upp i odlingskläder och gummistövlar:o))

  Liked by 1 person

  1. Haha, ja precis så är det ju Rebecca! Jag har löst klädselproblematiken genom att ha en mix av ”finkläder” och arbetskläder på mig när jag är ute och donar. Hade faktiskt tänkt skriva en bloggpost om det senare. Det är väldigt praktiskt för man kan hoppa rätt från att gräva i trädgårsdlandet till att ..tja åka till stan och fika eller nått sånt, men man ser ju liksom lite komisk ut i bägge situationerna. Gummistövlar, blommiga tajts och bomberjacka brukar va min dagens outfit både hemma på backen och ute bland folk 😉

   Gilla

 2. Det här var fantastiskt att läsa. Jag är jättepepp på att flytta ut på landet och se hur snålt jag egentligen kan leva! Tack för inspiration!

  Gilla

 3. Jag har samma känsla för sparandet som du eller man skulle kunna kalla det att vara rädd om våra gemensamma resurser. Du är ju jätteduktig! Det är en ganska tillfredsställande syssla, men när jag verkligen vill ha nåt snålar jag varken på kvalite eller pengar. Habegäret kommer dock inte så ofta. Nåt jag verkligen sparar in på när det gäller odling är att använda egen jord, kompostera på olika sätt och blanda själv. Till ett växthus med tomater går det åt kopiösa mängder. Vatten är också nåt jag samlar på i tunnor och kar lite överallt. Mat och uppvärmning är nog de mest effektiva områdena att spara in på. Vi vedeldar, har solel och eget vatten och avloppsreningsverk. Den lilla påse fastmassa som kommer ur reningsverket per år har vi tillstånd att sprida i en lund på tomten. Känns kanon med eget kretslopp. Annat jag försöker spara in på är plast, en betydligt svårare uppgift särskilt i odlingssammanhang med alla plastkrukor och odlingstråg. Försöker i all fall återanvända gång på gång på gång.
  Din äggvariant kör jag till kvällsmat ett par gånger i veckan eftersom vi äter huvudmålet mitt på dagen. Låter som du har ett härligt liv och kan sova gott med ett bra samvete som huvudkudde.
  Trevlig helg
  /Anette

  Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s