STACKARS OLGA

Jag sår pumpor varje år, runda, stora, små, långa, tjocka och smala. Jag spar och spar på dom stackars pumporna tills dom antingen blir hönsmat eller jäser och exploderar inne i värmen. Ca 1-2 pumpor använder jag per år i matlagningen. Ca 5-8 pumpor brukar det bli i odlingen. Kalylen stämmer inte så bra, vi har altså en överproduktion av pumpor. I år är inget undantag, det kommer att bli allt för många pumpor, men dom är ju till gengäld roliga att odla och bra att ha på lager (ifall man lagrar dom rätt så dom inte exploderar vill säga) Varje år provar jag att rosta frön i ugn och stekpanna med blandade resultat. Oftast blir det segt och svårtuggat. Nu har jag äntligen hittat rätt pumpa till detta ändamål. Nakenfröpumpan Olga.

olga

Pumpor och squashar vet jag precis när jag ska odla: ca 1 månad före utplantering. Fröpåsen säger: förkultivering från April -Maj och det stämmer ju ganska bra det. Så varför slängde jag ner dom i jorden i början av Mars kan man då undra? Jo det är ju såklart odlingsivern, en odlares bästa vän och lömskaste motarbetare ibland. Ja det är väl inte livet till låns om pumporna får växa inne en stund heller då, men om man vill ha lite kontroll på odlandet så rekommenderar jag att inte göra som jag, men hellre följa anvisningarna på påsen.

stackars olga

Mina stackars Olga kom i jorden för nån vecka sedan och växte med en fart och iver så som pumpor brukar göra, riktigt duktiga va dom. Så lyckades jag glömma dom på ”såbordet” i fjuttiga 1-2 dagar efter att dom tittat fram ur jorden. I morse när jag vaknade hade Olgorna sträckt sig efter solens strålar så att dom inte längre kunde hålla sig uppresta, utan hängde lite nonchalant över kanten som några slags pump-pundare med knarkknäck och sänkta huvuden.

Olgorna hadde altså satt iväg ca 1 dm på ett dygn. Nu står dom under växtbelysningen som dom skulle ha gjort redan för flera dagar sedan. Jag grämer mig över att titta på dom, för dom växer med en sån fart att dom troligen dragit i väg  1 dm till nästa anblick igen. Usch jag kommer drömma mardrömmar inatt om meterlånga blekta Olgor med ljusabstinens som raslar runt sängen och väser med hes röst: Ge oss ljus! snälla, inte va så sniken av dig odlaren! kom igen ge oss lite ljus då!

Skämt åt sido: det är bara pumpor! Kasta och börja om på nytt..

Odlingsivern har satt krokben på ännu ett projekt. Så är det med nybörjarfelen, man lär sig aldrig ifall man inte vill…

Annonser

4 Comments

 1. Å jag älskar dina inlägg och teckningarna! Ser nästan den där exploderande pumpan framför mig och förstås så där överdrivet som i en actionfilm när allt smäller tio gånger högre och orsakar total förödelse.
  Jag tror inte på överproduktion utan på underkonsumtion i detta fallet:-) Rostad pumpa och pumpasoppa som är så himla gott att ha i frysen och plocka upp när man är stressad eller inte har lust att laga nåt.
  Ha det så fint
  /Anette

  Liked by 1 person

  1. Haha, ja det har du helt rätt i underkonsumtion är rätt namn! Fast i år ska det självklart bli annorlunda 😉 Och den exploderande pumpan sa faktiskt pang!! Mycket läskigt, men nu har man lärt sig att inte lagra pumpor i takhöjd på vintern. Jag saknar verkligen en jordkällare här på tomten.

   Gilla

 2. Varför exploderade den? Jag ska testa att odla en nakenfröpumpa i år, har skickat efter frön till sorten Lady Godiva genom Sesam. Ska bli mycket spännande, men ag har förstått att det inte blir så jättemycket frön…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s